Bývanie

Masívne drevo v kúpeľni a kuchyni – Ako ho chrániť pred vlhkosťou?

Použitie masívneho dreva v interiéri kuchyne a kúpeľne sa stáva čoraz populárnejším trendom. A niet sa čomu čudovať. Masív prináša do týchto priestorov prírodnú krásu, teplo a jedinečnosť. Každý jeho kúsok je originál. Má svoju históriu a šarm. Avšak, v priestoroch kuchyne a kúpeľne je tento materiál vystavený vysokej vlhkosti. Pri nesprávnej údržbe preto môže veľmi jednoducho podľahnúť poškodeniu vlhkosťou. V tomto článku sa dozviete, ako efektívne chrániť drevené povrchy pred škodlivými účinkami vlhkosti.

 

Prečo si zvoliť masívne drevo?

Masívne drevo je vyhľadávané pre svoje estetické a funkčné vlastnosti. Jeho prirodzený vzhľad a textúra dodávajú interiéru unikátny charakter. Masívne drevo, najmä dubové, jaseňové a bukové dosky, sú nielen krásne, ale aj trvácne. Tieto druhy dreva sú obzvlášť odolné a pri správnej starostlivosti môžu slúžiť desaťročia.

 

Výzvy spojené s použitím masívneho dreva v kúpeľni a kuchyni

Použitie dreva v prostrediach s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne a kuchyne, si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Voda a para môžu spôsobiť napučanie, praskanie a zmenu farby dreva. Preto je kľúčové zabezpečiť drevo správnymi metódami, ktoré mu umožnia odolať týmto náročným podmienkam.

 

Výber správneho dreva do kúpeľne a kuchyne nie je žiadna veda

Nie všetky druhy dreva sú rovnaké. Pre prostredie s vysokou vlhkosťou je dôležité zvoliť odolné druhy dreva. Dub, jaseň a buk sú ideálne voľby:

Dubové drevo je známe svojou pevnosťou a odolnosťou voči vlhkosti. Má hustú štruktúru, ktorá minimalizuje prenikanie vody.

Jaseňové drevo je tvrdé a elastické. Jeho odolnosť voči nárazom a vlhkosti ho robí ideálnym pre kuchyne a kúpeľne.

Bukové drevo má jemnú štruktúru a je menej náchylné na deformácie. Je tiež veľmi trvanlivé a odolné voči opotrebovaniu.

 

Preto je vo všeobecnosti najlepšou voľbou použiť práve dosky z tohto typu dreva. Napríklad Stolárstvo Łobzów, ponúka kvalitné a trvácne výrobky, ideálne na použitie aj v prostredí s vysokou vlhkosťou.

Kvalitné drevo však samo o sebe nie je zárukou dlhej životnosti. Základom úspechu je príprava dosiek a následná starostlivosť.

Drevo by malo byť dôkladne vysušené, aby sa minimalizovalo riziko jeho napučania a deformácie.

Je potrebné ho ošetriť impregnačnými prostriedkami alebo špeciálnymi olejmi, ktoré znižujú jeho nasiakavosť. Takáto úprava vytvára ochrannú bariéru, ktorá bráni prenikaniu vlhkosti do dreva.

Povrchová úprava dreva je kľúčová pre jeho ochranu pred vlhkosťou a opotrebovaním. Existuje niekoľko typov povrchových úprav, ktoré môžu byť použité:

Lak: Lak poskytuje tvrdú, ochrannú vrstvu na povrchu dreva, ktorá je odolná voči vlhkosti a opotrebovaniu. Avšak, pri poškodení laku sa môžu tvoriť trhliny, ktoré umožňujú prenikanie vody do dreva.

Olej: Olejovanie dreva zvýrazňuje jeho prirodzenú krásu a textúru. Olej preniká do pórov dreva a chráni ho zvnútra. Je dôležité pravidelne olej obnovovať, aby sa zabezpečila jeho ochrana.

Vosk: Voskovanie dodáva drevu jemný lesk a ochrannú vrstvu. Vosk je menej odolný voči vode ako lak alebo olej, ale poskytuje príjemný dotyk a estetický vzhľad.

 

Pravidelná údržba je kľúčom k dlhodobej ochrane dreva v kuchyni a kúpeľni!

Čistite drevené povrchy jemným, vlhkým handričkou a neutrálnym čistiacim prostriedkom. Vyhnite sa použitiu agresívnych chemikálií, ktoré by mohli poškodiť povrchovú úpravu. Olejované a voskované povrchy by mali byť pravidelne obnovené, aby si udržali svoju ochrannú schopnosť. Frekvencia obnovovania závisí od intenzity používania a vlhkosti prostredia. Malé škrabance a poškodenia môžu byť opravené jemným brúsením a následným nanesením ochranného náteru. Pri vážnejších poškodeniach môže byť potrebná profesionálna oprava.

A práve v tomto spočíva krása masívneho dreva oproti alternatívam z drevotriesky, alebo iných lisovaných dosiek. Jednoduchou údržbou ho vieme udržiavať ako nové desiatky rokov.

 

Nezabúdajme na prevenciu

Opotrebeniu a znehodnoteniu masívu vieme samozrejme aj predchádzať. Stačí dodržiavať základné postupy:
Zabezpečte dostatočné vetranie v kúpeľni a kuchyni, aby sa minimalizovala kondenzácia a hromadenie vlhkosti. Používajte odsávacie ventilátory a pravidelne vetranie miestností.

Vyhýbanie sa dlhodobému vystaveniu dreva vode: Nevystavujte drevo dlhodobému kontaktu s vodou. Ak dôjde k rozliatiu vody, okamžite ju utrite do sucha.

 

Zdroj textu: Redakcia, zdroj foto: pexels.com